LiiKe ja Laajasalon opisto jatkavat yhteistyötä

LiiKe auttaa Tansaniassa liikunnan avulla – Laajasalon opiston opiskelija Sofia Nieminen mukaan toimintaan

Vuonna 2001 perustettu Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe Ry on kansalaisjärjestö, joka tekee kehitysyhteistyötä liikunnan kautta. LiiKe pyrkii lisäämään koulunkäyntiä liikunnan ja terveyskasvatuksen avulla. Vuosien varrella myös Laajasalon opistosta on moni sekä henkilökunnan edustaja että opiskelija ollut mukana järjestön toiminnassa.

LiiKen toiminnanjohtaja Ari Koivu on järjestössä vastuussa monesta: hän hoitaa muun muassa hankesuunnittelua, varainhankintaa, raportointia, tiedottamista sekä sponsoriyhteydenpitoa.

– Meitä on tällä hetkellä kolme työntekijää, mutta tammikuun alusta neljä. Harjoittelijoita on usein. Pääosin he ovat Vierumäen urheiluopistosta, mutta myös Laajasalon opiston, Humakin sekä Laurean Ammattikorkeakoulun kanssa tehdään paljon yhteistyötä, Koivu selvittää.

LiiKe toimii erityisesti Tansaniassa, missä järjestö pyrkii kehittämään liikunnanopetusta ja lisäämään terveyskasvatusta kaikilla oppiasteilla.

– Paikallisyhteisön kanssa katsomme suuntaviivat, minkälaista koulutusta voimme liikunnan avulla tehdä. Pääosin tämä rajautuu kouluihin.

Hankkeet ovat onnistuneet hyvin, mutta Koivu mainitsee jatkuvuuden haasteeksi.

– Uusi opetusministeri voi nähdä liikunnanopetuksen eri tavalla eli ei välttämättä koe sitä niin tärkeänä.

Onnistumisia maassa on kuitenkin ollut niitäkin lukuisia. Lahjoittamisen ansiosta Tansaniaan on viety paljon liikuntavälineitä. Myös vapaaehtoistyön ansiosta nuoret saavat laadukasta liikunnanopetusta sekä terveyskasvatusta.

– Olemme vieneet liikuntavälineitä yhdeksän konttia. Keräämme esimerkiksi lenkkareita Helsinki City Marathonilla ja Naisten kympillä. On myös ilahduttavaa, että välillä vapaaehtoistyöntekijöitä tulisi ovista ja ikkunoista eikä aina ole paikkaakaan heille kaikille osoittaa.

LiiKe Ry:lle voi tehdä kerta- tai kuukausilahjoituksen tai tehdä ostoksia verkkokaupassa. Ostos konkretisoituu esimerkiksi urheilukentäksi Tansaniassa.

Ari Koivu.

Opiskelija Sofia Nieminen iloitsee mahdollisuudestaan 

Laajasalon opiston media- ja viestintä -linjalla opintojaan suorittava Sofia Nieminen kuuli LiiKen toiminnasta opettajaltaan Andy Kauranteelta.

– Olen monta vuotta haaveillut vapaaehtoistyön tekemisestä, joten puhuin asiasta Andylle. Hän vinkkasi minut LiiKe Ry:n suuntaan ja suoritan nyt työharjoitteluni heillä. Lisäksi lähden ensi kesänä Tansaniaan.

Niemisen tehtävänä on tiedottaa sekä kuvata erilaisia videoita. Ensi kesänä Helsinki Cupiin saapuu Tansaniasta myös tyttöjen FC Vito -jalkapallojoukkue.

– Vietän silloin joukkueen kanssa aikaa ja kuvaan heidän matkansa täällä Helsingissä. Sitten palaan heidän kanssaan heidän kotikyläänsä, jotta voimme näyttää heidän perheille ja ystäville, miten tyttöjen matka Suomessa meni.

Nieminen on todella kiitollinen Laajasalon opistossa saamastaan mahdollisuudesta.

– Tuki on ollut mahtavaa, enkä usko, että olisin saanut muualta vastaavaa tilaisuutta työskennellä LiiKe Ry:n kaltaisessa, hienossa järjestössä, Nieminen päättää.

Sofia Nieminen.

Kuvat ja teksti: Riikka Möhkölä.

Jätä viesti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.